Comuna Cretesti – localitate cu radacini istorice stravechi

Comuna Cretesti este situata in partea de est-nord-est a judetului Vaslui, la drumul European E581. Resedinta comunei, satul Cretesti, se afla la 36 km departare de municipiul Vaslui, resedinta de judet si la 13 km de orasul Husi.
Limitele administrative ale comunei Cretesti respecta, in cea mai mare parte, reperele naturale ale bazinului hidrografic al paraului Lohan: in est cuprinde o mica parte din bazinul hidrografic al Elanului, la nord se invecineaza cu comuna Tatarani pe aliniamentul format de dealurile Berbeceni – Leosti – Crasnaseni, care, toate la un loc, formeaza Dealurile Crasnei; in partea de nord - est se invecineaza cu orasul Husi, la est cu comuna Padureni pe aliniamentul format de Dealurile Recea si Elanului;

la sud se invecineaza cu comunele Hoceni si Dimitrie Cantemir; la vest este satul Curteni, care apartine comunei Oltenesti, pe linia ce traverseaza Dealurile Uliului si Crasnei.Avand o suprafata de 5.455 ha este formata din satele Cretesti, Budesti, Cretestii de Sus si Satu Nou (fost Lohan).
Cele mai vechi asezari din comuna sunt satele Cretesti si Cretestii de Sus, foste asezari de clacasi din secolele XVI-XVII. Celelalte doua sate, Budesti si Satul Nou, sunt asezari mai noi, datand de la inceputul secolului al XIX-lea.
CRETESTI - sat, resedinta de comuna, situat pe stanga vaii paraului Lohan, la marginea satului Cretestii de Sus, pe un teritoriu cu urme de locuire omeneasca din secolele VIII-XI, iar la nord-est de sat, pe dealul Cretesti, este o cetate de pamant geto-dacica din secolele IV-III i.e.n.
In anul 1966 numara 822 locuitori, iar in 1977 avea 639 locuitori. Economia are caracter agricol.

BUDESTI - sat, comuna Cretesti, situat pe creasta de pe stanga vaii paraului Lohan, pe un teritoriu cu urme de locuire omeneasca inca din epoca neolitica (perioada Protocucuteni). In anul 1966 numara 420 locuitori, iar in 1977 avea 279 locuitori. Economia are caracter agricol.

CRETESTII DE SUS - sat, comuna Cretesti, situat pe creasta de pe stanga vaii paraului Lohan, la marginea de nord-est a satului Cretesti, pe un teritoriu cu urme de locuire din epoca neolitica (Cultura Cucuteni). In anul 1966 numara 1.114 locuitori, iar in 1977 avea 949 locuitori. Economia are caracter agricol.

SATU NOU - sat, comuna Cretesti este situat la nord-est de Cretesti, pe dreapta vaii paraului Lohan. In trecut s-a numit Lohan si a fost infiintat dupa anul 1920. Economia are caracter agricol. In anul 1966 numara 364 locuitori, in anul 1977 avea 407 locuitori.

Primar
Ing. Savin Viorel